Klaar om jouw FITELASTIX® workout met onze weerstandsband te starten of wil je jezelf alvast voorbereiden? Dan kunnen deze 5 handige gebruikstips je helpen om efficiënt, duurzaam en zonder blessures te trainen. Door het toepassen van deze tips voor gebruik van de FITELASTIX® weerstandsband ga je het ultieme gebruiksgemak ervaren.
1. Aannemen natuurlijke zachtheid stof
Wanneer de weerstandsband net uit de verpakking komt, voelt deze nog wat stijf en stug aan. Dit verandert vrij snel. Na een aantal oefeningen neemt de weerstandsband zijn natuurlijke zachtheid en weerstand aan. De rekbaarheid die je na een aantal oefeningen ervaart, is de weerstand die de weerstandsband behoud. De rekbaarheid blijft na langdurig gebruik op ditzelfde niveau en door het stof ligt de band zeer prettig in de hand.
2. Gebruik secties/grepen
Eén van de grote voordelen van de FITELASTIX® weerstandsband is dat deze verschillende secties (grepen) heeft. De weerstandsband van FITELASTIX® is verdeeld in 12 secties, waar handen en voeten doorheen kunnen. Iedere sectie kan gebruikt worden om een oefening zwaarder of lichter te maken. Hoe je de band vastpakt of bevestigt mag je zelf weten, maar er zijn een aantal basistechnieken die het gebruiksvriendelijker en minder blessuregevoelig maken:
Bevestiging secties om voeten
- Bevestig sectie 12 om de voet(en) bij daarvoor bestemde oefeningen (zoals: flex bicep curl, flex front raise, flex donkey kick). Zorg ervoor dat de band niet dubbel zit en laat het uiteinde recht boven de voet naar boven komen.
- Bevestig secties 6 en 7 om de voeten, om aan beide kanten evenveel band over te houden. Denk hierbij aan oefeningen als de flex back row en flex deadlift. Zorg ervoor dat de band niet dubbel zit en laat de uiteindes aan de buitenkant van de voeten uitkomen.
Vasthouden secties met handen
- Standaard: Steek de hand (vier vingers) evenredig aan de band in de gewenste sectie. Zorg ervoor dat de band over de handpalm zit en maak (eventueel) een vuist. Duim zit niet in de sectie, maar erbuiten. Deze handgreep is bijvoorbeeld geschikt voor de volgende oefeningen: tricep flextension, flex wide horizontal raise, flex overhead raise.
- Haaks (dumbbell): Steek de hand (vier vingers) haaks in de gewenste sectie met handpalm naar boven. Zorg ervoor dat de band over de handpalm zit en maak (eventueel) een vuist. Duim zit niet in de sectie, maar erbuiten. Neem het overtollige stuk band in de hand of laat het los hangen. Deze handgreep is bijvoorbeeld geschikt voor de volgende oefeningen: flex bicep curl, flex cross raise, flex back row, flex push up, flex side ab booster.
- Haaks (knuckels): Steek de hand (vier vingers) haaks in de gewenste sectie met handpalm naar onder. Laat het midden van de band precies over je vier vingerknokkels lopen en maak (eventueel) een vuist. Duim zit niet in de sectie, maar erbuiten. Deze handgreep is bijvoorbeeld geschikt voor de volgende oefeningen: flex side raise, flex front raise, flex shoulder press.
3. Ondergrond en schoeisel
Onze weerstandsbanden mogen dan wel gemaakt zijn van onverwoestbaar materiaal, maar dat betekent niet dat er geen slijtage kan plaatsvinden. Wil je jouw weerstandsband zo stijlvol en kleurrijk laten zoals deze is bij aankoop? Dan train je beter niet op een ruwe ondergrond. Gebruik een zachte ondergrond (sportmatje of tapijt) of doe je workouts op een houten/PVC binnenvloer. Daarnaast is het aan te raden om te allen tijde de schoenen in de secties te steken (zoals hierboven bij gebruikstip 2 omschreven) en niet op de buitenkant van de band te plaatsen.
Door de zachtheid van de band is het ook mogelijk om zonder wrijving op de blote voeten of met sokken te trainen.
4. Van onwennig naar zeer efficiënt
Een weerstandsband is in het begin altijd even wennen. Met een elastiek komen er namelijk andere krachten op je spieren te staan dan wanneer je gewichten gebruikt. Geen zorgen, al snel zullen de oefeningen soepeler gaan en ga je merken dat juist de andere soort weerstand zijn vruchten afwerpt. Het onder controle houden van de elastiek stimuleert namelijk allerlei spieren. Met een weerstandsband creëer je constante spanning en efficiënte stimulatie van de spiergroepen die je wilt trainen.
Je houding tijdens FITELASTIX® oefeningen is belangrijk om efficiënt te trainen en blessures te voorkomen. Bij het trainen met een weerstandsband zijn vooral je rug en polsen belangrijke aandachtspunten. Allereerst zorg je ervoor dat je de rug te allen tijde recht houdt: schouders licht naar achteren, borst licht naar voren, bekken kantelen en hoofd recht boven het lijf. Daarnaast is het belangrijk dat je de pols aanspant tijdens het kracht zetten bij alle oefeningen. De pols blijft zo gelijk (evenredig) aan de arm en maakt geen onverwachte bewegingen. Hiermee voorkom je vervelende polsblessures.
5. Be creative Be fit
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen… creativiteit zorgt voor oneindig veel mogelijkheden met FITELASTIX® weerstandsbanden. Je zult verrast zijn door het aantal oefeningen dat je kunt bedenken en hoe snel jouw doelen op een efficiënte manier worden bereikt. In onze instructievideo’s geven we enkel een aantal voorbeelden. Ga eens aan de slag met onze oefeningen en voeg daar je eigen ideeën aan toe. Zo creëer je een workout die bij jou past en waar je optimaal profijt van gaat hebben. Doe de oefeningen wel altijd met behulp van hiervoor benoemde gebruikstips. Twijfel je over een oefening? Of wil je deze gewoon met ons delen? Neem dan contact met ons op via contact, Instagram of YouTube.